0

Een eigen zaak starten: hoe begin je eraan?

oktober 4, 2019

Droom je ervan om je eigen onderneming op te richten? Maar weet je niet goed waar te beginnen? Dankzij deze 5 stappen sta jij straks alweer een stukje dichter bij het verwezenlijken van jouw droom 🙂

Stap 1: Open een zakelijke bankrekening

Voor je kan starten als zelfstandige heb je een zichtrekening bij de bank nodig. Om het jezelf zo eenvoudig mogelijk te maken, kies je best voor een andere zichtrekening dan degene die je privé gebruikt. Op die manier kan jij (of je boekhouder) in de toekomst heel eenvoudig zien welke investeringen, onkosten, enz. je hebt gemaakt en wat je verdiend hebt.

Stap 2: Bedenk welke rechtsvorm bij jou past

De keuze voor een bepaald juridisch statuut is heel belangrijk aangezien dit verschillende zaken zoals je boekhouding, aansprakelijkheid, enz. kan beïnvloeden. Kies je voor een eenmanszaak of een vennootschap zoals een bvba, nv of vof?

Bij een eenmanszaak is er in tegenstelling tot bij een vennootschap geen aparte rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat er geen duidelijke splitsing is tussen je privévermogen en het vermogen van je zaak. Het voordeel is dat je boekhouding een stuk eenvoudiger zal zijn. Lees hier meer over alle voordelen en nadelen van een eenmanszaak versus een vennootschap.

Stap 3: Schrijf je in bij het ondernemersloket

Als ondernemer heb je een ondernemingsnummer nodig. Je bedrijf wordt dan opgenomen in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Schrijf je in bij een sociaal verzekeringsfonds zoals bijvoorbeeld Xerius, Partena of Liantis. Zij regelen dit voor jou en handelen tegelijkertijd ook je verplichte sociale bijdragen af.

Stap 4: Bedenk of je een vergunning nodig hebt

Voor sommige ondernemingen heb je bepaalde vergunningen of erkenningen nodig. Werk je in jouw bedrijf bijvoorbeeld met voedsel? Dan moet je het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, kortweg FAVV, op de hoogte brengen. Of wil je muziek laten spelen voor je klanten? Dan betaal je enerzijds een licentie aan SABAM voor de auteursrechten en anderzijds een billijke vergoeding voor de uitvoerders en producenten. Kijk dus zeker goed na wat je allemaal nodig hebt.

Stap 5: Laat je bijstaan door experten

Een boekhouder kan je niet alleen helpen met je boekhouding, hij kan je ook uitstekend zakelijk advies geven. Een goede voorbereiding is namelijk goud waard. Zo ga je in geen tijd van een geweldig idee naar een concreet ondernemingsplan en een duurzame onderneming!

Veel succes!

Share:
Next Post

You may also like

Leave a Reply