0
wat is een passief inkomen

Hoe word je slapend rijk? 5 voorbeelden van passief inkomen

november 14, 2019

Bij passief inkomen denken we algauw aan die heerlijke situatie waarin je met een cocktail op het strand ligt terwijl de inkomsten vanzelf binnenstromen. In werkelijkheid is een passief inkomen misschien nét dat tikkeltje minder rooskleurig, maar toch nog altijd heel voordelig! Wat is een passief inkomen nu precies en wat zijn de voordelen voor jou als ondernemer?

Wat is een passief inkomen?

Misschien heb je, net als mij enkele jaren terug, nog nooit van passief inkomen gehoord. Begrijpelijk! Hoewel de naam al het een en ander laat vermoeden, kan het geen kwaad om wat extra uitleg te geven.

Een passief inkomen is anders dan bijvoorbeeld je werk als freelancer of je job in loondienst. Waar je als pakweg freelance grafisch vormgever per uur of per opdracht wordt betaald, zou een voorbeeld van passief inkomen in deze branche het uitbrengen van een e-book zijn. Je spendeert eerst enkele weken of maanden aan het maken van een eigen boek waarin je mensen uitlegt hoe ze zelf een prachtige digitale tekening kunnen maken. Daarna zet je dit e-book in je webshop en tadaa… hallo passief inkomen!

Je hebt er verder nog weinig omkijken naar en je blijft er in de toekomst relatief makkelijk geld mee verdienen. Passief inkomen betekent dus dat je een inkomen verdient zonder dat je er op dat moment iets voor hoeft te doen. Ka-tjing!

Wat zijn de voordelen van passief inkomen?

Hoewel je natuurlijk nog steeds enkele dingen moet opvolgen bij je bovenvermelde e-book (zoals bijvoorbeeld mailtjes van klanten die vragen hebben of online marketing om je product te promoten), vergt dit minder tijd dan wanneer je bijvoorbeeld opdracht per opdracht moet werken.

Je wordt financieel een stukje tijds- en locatieonafhankelijk! Bovendien is het als ondernemer altijd fijn om in te zetten op verschillende verdienmodellen. Werk je als freelancer en gaat het even wat minder met de freelance opdrachten? Dan kan je ondertussen nog steeds geld verdienen met je e-book bijvoorbeeld. Passief inkomen zorgt dus voor meer financiële veiligheid als ondernemer.

5 voorbeelden van passief inkomen

Er zijn verschillende manieren om een passief inkomen te verdienen. Enkele voorbeelden zijn:

Voorbeeld 1: Maak een digitaal product

Het vergt eerst wat van je tijd maar eens je een eigen digitaal product hebt dat je online kan verkopen, betekent dit een mooi passief inkomen. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een e-book over jouw branche, het maken van een online content kalender voor klanten, het uitbrengen van een eigen online fotografiecursus en ga zo maar door!

Voorbeeld 2: Investeer in vastgoed

Als je een aanzienlijk bedrag op de bank hebt staan, is het altijd slim om te investeren in vastgoed. Het kopen en nadien verhuren van een huis of appartement is een heel mooi extra bedrag aan passief inkomen! Heb je, net als mij, lang nog niet voldoende gespaard voor zo’n investering? Dan kan je bijvoorbeeld ook een kamer in je eigen huis of appartement verhuren of je woning op Airbnb aanbieden wanneer je zelf op vakantie bent.

Voorbeeld 3: Start een blog

Heb je een eigen website of webshop als ondernemer? Dan kan je daar heel eenvoudig een blog aan koppelen! Start met relevante content en zet in op SEO. Wanneer je genoeg websitebezoekers hebt, kan affiliate marketing je een mooi extra centje opleveren.

Lees ook: Hoe wordt je webshop hoger getoond in Google?

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij bedrijven zoals bijvoorbeeld Booking.com hun partners belonen voor gegenereerde verkopen of leads.

Heb je een reisblog? Dan kan je bijvoorbeeld in het partnerprogramma van Booking.com stappen en linkjes naar bepaalde hotels op je blog plaatsen. Komen mensen via jouw linkje op Booking.com terecht en boeken ze daar een hotel? Dan word jij daarvoor beloond met een bepaalde commissie!

Voorbeeld 4: Laat je geld geld opbrengen

Je kan een deel van je geld beleggen in een beleggingsfonds. Of, heel eenvoudig, een voordelige spaarrekening bij de bank openen. Rente is namelijk ook een heel mooi voorbeeld van passief inkomen! Niet heel winstgevend, maar wel heel makkelijk. Toch?

Voorbeeld 5: Verkoop je foto’s

Ben je fotograaf of neem je in je vrije tijd graag foto’s? Of heb je gewoon enkele toffe foto’s op je camera staan die je genomen had voor je eigen website of sociale media? Dan kan je deze heel eenvoudig verkopen. Op websites voor stockfoto’s krijg je een klein bedrag wanneer mensen jouw foto aankopen. Neem bijvoorbeeld maar eens een kijkje op iStockphoto of Shutterstock.

Hoewel je met een passief inkomen dus helaas niet letterlijk slapend rijk wordt, en je er meestal even wat tijd moet in investeren, is het toch een heel mooi extra inkomen als ondernemer!

Heb jij al ingezet op een passief inkomen?

Share:
Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply